Senarai Tutorial

Scroll Box Untuk Blog Archive

Penggunaan aplikasi scroll box pada blog archive adalah satu langkah yang bijak bagi menjimatkan ruang sidebar dalam blog anda, memandangkan blog archive kebiasaannya akan menjadi terlalu panjang dengan capaian link post-post lama dalam blog. Untuk menggunakan aplikasi scroll box ini, sila ikuti tutorial di bawah:

1) Login akaun blogger anda

2) Dashboard > Design > Edit HTML

3) Tick pada kotak Expand Widget Templates

4) Sebelum itu, sila backup templates anda terlebih dahulu sebagai langkah berjaga-jaga.

5) Dengan menggunakan fungsi find pada keyboard (tekan ctrl + F serentak), cari kod
<div id='ArchiveList'>

6) Anda akan jumpa kod ini <div class='widget-content'> sebelum kod <div id='ArchiveList'> tadi.

7) Gantikan kod <div class='widget-content'> yang anda jumpa di langkah 6 dengan kod di bawah:
<div class='widget-content' style='overflow:auto; height:200px'>

Contoh
Sebelum :
<div class='widget-content'>
<div id='ArchiveList'>


Selepas digantikan kod scrollbox :
<div class='widget-content' style='overflow:auto; height:200px'>
<div id='ArchiveList'>

8) Save dan lihat hasilnya.

*Nota - boleh tukar 200px mengikut tinggi yang anda mahukan.

Selamat mencuba! :)


Special:
wOoWW...!!!!!
dia dicabar untuk SENYAP...
Lawak kot tengok laki hilang kemachoan diorang dalam keadaan macam ini...!!!!
watch a movie...


Sharing is caring ^_^

8 komen budak comel:

ika said...

mcm ner nk buat mcm ctrl uh . . ta bape fhm laa . .:(:(:(

тє∂∂ч ツ βєαя said...

@ika
Cube tgk dekat keyboard :P

Khairunnisa' Roslan said...

kenapa sya buat tak jadi pon, erro pon takdak :'|

lieza Zaza said...

knp sy find xdpt ey kod dia tu .

nissa said...

@ika x dpt pon kod tekan bnyak kALI dah

tyra twin ^^ said...

hi , thanks for the tuto . dapat ! excited ohh . haha :D . see my blog after im using all the widget from jombinabelog . ehee , http://tyratwin.blogspot.com/

FITRAH JAMIL said...

tick Expand Widget Templates baru jadi..cuba la

Wawa Yuni said...

dah jadi ! =)
thanx a lot !

Copyright© All Rights Reserved Jombinabelog.blogspot.com