Senarai Tutorial

Menu Horizontal Untuk Blog


Disamping menampakkan kelainan pada rupa blog anda, dengan adanya menu horizontal ini, blog akan lebih mudah di explore oleh pelawat. Ikuti tutorial di bawah untuk mengaplikasikannya pada blog anda:

1) Sign in akaun blogger

2) Dashboard >> Design >> Page Element >> Add A Gadget >> Html / Javascript

3) Copy dan paste kod Menu Horizontal pada ruang Html / Javascript tadi.
<li><a rel="nofollow" href="#"><span>Link 1</span></a></li>
<li><a rel="nofollow" href="#"><span>Link 2</span></a></li>
<li><a rel="nofollow" href="#"><span>Link 3</span></a></li>
<li><a rel="nofollow" href="#"><span>Link 4</span></a></li>
<li><a rel="nofollow" href="#"><span>Link 5</span></a></li>
<li><a rel="nofollow" href="#"><span>Link 6</span></a></li>
<li><a rel="nofollow" href="#"><span>Link 7</span></a></li>
# - url untuk setiap menu ( cth: http://jombinabelog.blogspot.com/2012/01/menu-horizontal-pada-blog.html)
Link 1 - 7 - nama menu yang korang nak letak ( cth home, about me, contact dll)


* Terdapat 9 pilihan style menu horizontal untuk anda pilih. Just copy kod yang disediakan:







































4) Dah selesai klik save dan lihat hasilnya.

Selamat mencuba! :)



Special:
wOoWW...!!!!!
dia dicabar untuk SENYAP...
Lawak kot tengok laki hilang kemachoan diorang dalam keadaan macam ini...!!!!
watch a movie...


Sharing is caring ^_^

15 komen budak comel:

Niki-Chan said...

klo misalnya nambah banyak link ke 1 menu gmn caranya??

Crazy Little Gurl said...

hurm... x faham la yg pasal nak ltak style menu horizontal tue.. nak letak mana ek??

♥ f A r A h C h e A n I s t o r Y m E l a L u T ♥ said...

menu harizontal tak jadi pon , cer explain lebeh detail

Dea Chrestella said...

kalau 1 menu linknya banyak gimana caranya?

Syicca Aveiro said...

mcm amne nak dpt kan url untuk setiap menu? boley tunjuk kan tak tutorial dye?

Fatihah_Syahrin said...

akaq kod menu horizontal tu nk paste kat mane?
bawah ke atas?

Syicca Aveiro said...

mcm mane nak dpt kan url untuk setiap menu?

Jombinabelog said...

@Syicca Aveiro setiap post ada url kan? url setiap content post dalam blog..just copy url tersebut

Jombinabelog said...

@Fatihah_Syahrin pada sidebar, klik add a gadget, pilih html/javascript, then save. kemudian drag element menu tu ke bahagian atas (bawah header)

Jombinabelog said...

@♥ f A r A h C h e A n I s t o r Y m E l a L u T ♥ nak detail camne lagi ye?

ME said...

kalau 1 menu linknya banyak gimana caranya?

Aina's Life ♕ said...

Macam Mane Ekk ? Tak Paham La . Cube Buat Satu Persatu Then , Tunjukkan Contoh Gamba Ke . Ape Ke . Ni Pendek Sangat Tutorial . Tak Paham . Tapi BTW , Cantikk . Mintak Tolong Ajarkan Satu Persatu Ye ^-^

Jombinabelog said...

@Aina's Life ♕ wahaha.. :) harap rajin baca tuto ni satu persatu ye, rasanya dah habis detail da .. try n try ok :)

cikgunurul said...

THANKS YE.. SGT MEMBANTU

..NuRsyuhaiLaH SyiLaH.. said...

ThanKs Sbb BuaT tutOriaL paSaL naK buaT blOg nie..!! sGt besT teRbaik..

Copyright© All Rights Reserved Jombinabelog.blogspot.com