Senarai Tutorial

Simple template - Letak border shadow pada blog

Trick ini hanya sesuai untuk pengguna template simple. Untuk trick kali ini, blog korang akan dikelilingi border bayang-bayang. Warna bayang-bayang pula boleh ditukar mengikut citarasa korang. Kalau nak cuba, ikuti tutorial di bawah:

1) Sign in akaun blogger

2) Dashboard > Design > Edit HTML > Tick kotak "Expand Widget Templates"

3) Dengan menggunakan ctrl + F (tekan serentak pada keyboard), cari kod
.content-inner {

4) Dah jumpa? kemudian copy dan paste kod ini DI BAWAH kod .content-inner { yang korang jumpa tadi
-moz-border-radius: 35px;
border-radius: 35px;
-moz-box-shadow: 0 0 6px 6px #000000;
-webkit-box-shadow: 0 0 6px 6px #000000;
box-shadow: 0 0 6px 6px #000000;

Contoh:
 .content-inner {
-moz-border-radius: 35px;
border-radius: 35px;
-moz-box-shadow: 0 0 6px 6px #000000;
-webkit-box-shadow: 0 0 6px 6px #000000;
box-shadow: 0 0 6px 6px #000000;

Nota:
6 - ketebalan shadow. Tukar ikut tebal yang korang mahu
000000  - warna bayang-bayang. korang boleh tukar kepada kod warna yang korang suka. Rujuk kod warna di bawah:
( untuk paparan lebih besar, klik di sini)


5) Dah tukar nilai-nilai tersebut, klik preview. Kalau menjadi, klik save template

Selamat mencuba! :)


Special:
wOoWw.... !!!!
gempar...!!!!!
muSt wAtCh.....!!!!
15.....???!!!!
cOoL.....!!!!


Sharing is caring ^_^

6 komen budak comel:

тє∂∂ч ツ βєαя said...

Border tu xmenjadi laa . da try byk kali da

ezonk aieza said...

mantaps

miza kimbum said...

jd lah,thanks (:

Hana Nordin said...

Nice info ! thanks !

Forever Eleven said...

wah terbaik tutorial ni!! thanks a lot :)

Nur Hani said...

terbaik .. :)

Copyright© All Rights Reserved Jombinabelog.blogspot.com