Senarai Tutorial

Letak Background Dalam Entri / Post

Biasanya background post entri anda adalah plain putih. Sekali-sekala tak salah jika nak menampakkan kelainan, dengan cara meletakkan gambar sebagai background pada entri anda, seperti post ini.

Caranya:

1) Sign in akaun blogger anda

2) Dashboard > New Post > Klik tab Edit HTML (sebelah compose)

3) Copy paste kod di bawah:
<div style="background:url(URL gambar background di sini) no-repeat;">
Content entry anda taip di sini
</div>

Nota:
Pada URL gambar background di sini, gantikan dengan url gambar background pilihan anda. Kalau tak tahu cara nak dapatkan url gambar, refer tutorial ini


4) Mulakan menaip entri pada ruang Content entry anda taip di sini

Contoh:
<div style="background:url(http://i417.photobucket.com/albums/pp255/Snakebitelayouts/Background.jpg) no-repeat;">
Hari ni rasa macam rajin je nak update belog. Maklum la mood tengah hepi..he3
</div>

Tips: pemilihan gambar background yang sesuai adalah penting. Jangan sampai tenggelam dan susah untuk di baca entri korang tu nanti.

Sekian, selamat mencuba! :)



Special:
It's obvious that something’s terribly wrong when your date reacts like this woman......
wOoW.....!!!!!
extraordinary....??!!!
WoOw....!!!!
Love to selfie...?? try this...!!!!!
wOoWW...!!!!!
You deserve to know this....!!!!!


Sharing is caring ^_^

6 komen budak comel:

(puji) said...

template blognya buat sendiri??cara edit nya gimana??

Nurul Izzati said...

Hmm..Saye dh try nak buat..Tp saye copy image url then bile dh paste and preview..image die cuma separuh drpd ayat..fhm x? x fhm..x pe lah..BTW thanks 4 the information..

mimi_famiza said...

tq :))

mimi_famiza said...

tq :)))

noramira said...

macam mane nak dapat kan url background

Jombinabelog said...

@noramira refer tutor ni ye http://jombinabelog.blogspot.com/2011/12/cara-dapatkan-url-gambar.html

Copyright© All Rights Reserved Jombinabelog.blogspot.com