Senarai Tutorial

Tajuk post bergerak

Preview:

Caranya:

1) Sign in akaun blogger

2) Dashboard > Design > Edit HTML > Tick kotak "Expand Widget Templates"

3) Dengan menggunakan ctrl + F (tekan serentak pada keyboard), cari kod
<b:includable id='post' var='post'>

4) Bila dah jumpa, highlight kod di bawah
<b:includable id='post' var='post'>
<div class='post hentry uncustomized-post-template'>
<a expr:name='data:post.id'/>
<b:if cond='data:post.title'>
<h3 class='post-title entry-title'>
<b:if cond='data:post.link'>
<a expr:href='data:post.link'>
<data:post.title/></a>
<b:else/>
<b:if cond='data:post.url'>
<a expr:href='data:post.url'>
<data:post.title/></a>
<b:else/>
<data:post.title/>
</b:if>
</b:if>
</h3>
</b:if>

5) Gantikan kod yang korang highlight di langkah 4 tadi dengan kod di bawah:
<b:includable id='post' var='post'>
<div class='post hentry uncustomized-post-template'>
<a expr:name='data:post.id'/>
<b:if cond='data:post.title'>
<marquee direction='left'>
<h3 class='post-title entry-title'>
<b:if cond='data:post.link'>
<a expr:href='data:post.link'>
<data:post.title/></a>
<b:else/>
<b:if cond='data:post.url'>
<a expr:href='data:post.url'>
<data:post.title/></a>
<b:else/>
<data:post.title/>
</b:if>
</b:if></h3>
</marquee>
</b:if>
6) Klik preview, kalau takde error, klik save template

Selamat mencuba! :)


Special:
wOoWW...!!!!!
dia dicabar untuk SENYAP...
Lawak kot tengok laki hilang kemachoan diorang dalam keadaan macam ini...!!!!
watch a movie...


Sharing is caring ^_^

16 komen budak comel:

Ju Nina ( Hidayati ) said...

Hye kak. Saya suke tengok website ni.. ia nye sangat menarik hati saya.

Bdx Baek said...

thx dr bl0g nie sye th nk hias bl0g sye ,,~

Silmi Salsabila said...

thanks banyak ya..
blog saya jadi bagus :D
please come to my blog

Si Gadis said...

tq so much...tutorial ni bnyk bntu sy...

Nur Wahidah Mohd said...

tq kak...mcm2 sy lh bljr dlm blo ni...ske sgt..nurwahidahmohd.blogspot.com

Qilla Aqilah said...

Akak , knape x jadi saya buat . please help me ! T_T

Zulfa said...

aku ngga berhasil -_- waktu aku preview eror blognya

Zaida Amelia Zainol Abidin said...

Thank you ye~ Saya banyak belajar dari belog ni.. Terima kasih banyak-banyak. =D

GADES SEMASE said...

kenape saye buad tak faham tang numbur 4 , 5 , 6 TUH ? kene copy code to paste dekad mne ? saye tidak faham ? boleyh ajarkan tak ?

Nur Hazwani Ibrahim said...

thanks.. kebanyakan sy belajar dari blog nie.. follow lah blog saya yer...

che'ah chumel said...

tq for the toturial..

Penulis Amatir said...

Makasi tutorialnya, membantu nian wat saye, jadilah saye follow blog ini
saye pasang moodna comel nian di blog saye

baladapenulisamatir.blogspot.com

Sara Khun said...

Saya suker tngok belog nie!dulu saya x reti nak edit blog bagi cantik skarang saya dah tahu!thax for this information!

Cik Hawa Eman said...

jadi la.. tanx.. dh lame cri ni.. n 1st time sy dtg kt blog ni :D

Cik Tie@Akak said...

akak blaja kat sini,tapi yg ni x menjadi..huhu

Nurin Hafizah. said...

Wahhh. Banyak yang saya dapat untuk buat blog saya jadi cantik! Thanks :')

Copyright© All Rights Reserved Jombinabelog.blogspot.com