Senarai Tutorial

Letak Background Bergambar Pada Blockquote

Preview:


Sebelum ini ada ditunjukkan cara macam mana nak letak kotak berwarna pada petikan blockquote. Tutorial kali ini akan menunjukkan pada anda  cara nak letak background bergambar pada petikan blockquote di blog. Ikuti tutorial di bawah step by step.

1) Sign in akaun blogger

2) Dashboard > Design > Edit HTML

3) Dengan menggunakan ctrl + F (tekan serentak pada keyboard), cari kod ini
.post blockquote {

4) Kemudian copy dan paste kod ini SELEPAS / DI BAWAH kod .post blockquote { tadi

background-image:url(url gambar background);
url gambar background - letakkan url gambar background yang anda mahu. Gambar-gambar background anda boleh search di sini atau sini. Cara nak dapatkan url gambar pula, rujuk tutorial ini.

5) Bila dah selesai masukkan url gambar dalam kod tersebut, klik preview dan jika tiada error, klik save template.

Selamat mencuba! :)


Special:
wOoWW...!!!!!
dia dicabar untuk SENYAP...
Lawak kot tengok laki hilang kemachoan diorang dalam keadaan macam ini...!!!!
watch a movie...


Sharing is caring ^_^

6 komen budak comel:

Mizz Waa said...

err knpe x jd eh bile saye dah letak url gamba tu?

Fieka said...

takde pon .post blockquote { tu..
penat saya carik.. :'(

FaRhaH NaJwa said...

@Mizz Waa

sayee pon x jd :(

Miss Nurul Fatihah said...

same laa :(

princess story said...

Tq Jadilarr~~

Tia Dior said...

tak jadi la? :(

Copyright© All Rights Reserved Jombinabelog.blogspot.com