Senarai Tutorial

Letak Frame Dan Background Pada Shoutbox

Preview:
Ramai juga yang bertanyakan saya macam mana cara nak combine frame dan background pada shoutbox..tutorial kali ni akan menunjukkan cara-caranya. Jom start:

1) Sign in akaun blogger

2) Dashboard >> Design >> Page Element >> Add A Gadget >> Html / Javascript

3) Copy dan paste kod di bawah pada ruang Html / Javascript tadi:

<center><div id="edited" style="width:200px; height:360px; background:url(http://img856.imageshack.us/img856/9573/framefibox5.png) no-repeat left top; padding-top:90px; padding-left:0px; position:relative" align="center">

<center><div id="custombg" style="width:180px; height:255px; background:url(http://dl6.glitter-graphics.net/pub/3220/3220296jsbm3yjnbc.png) repeat; padding-top:0px; padding-left:0px; position:relative" align="center">

<iframe frameborder="0" title="shoutboxsaya" height="255" src="http://shout.busuk.org/?shoutboxsaya" id="r" style="filter:alpha(opacity=60);opacity:0.60;-moz-opacity:0.60; display:block; " scrolling="auto" width="180"></iframe>

</iframe></div></center></div></center></div>

Nota:

url warna biru - masukkan url image frame yang korang suka. Korang boleh create sendiri atau just pilih frame yang dah disediakan di sini.

url warna merah - masukkan url background yang korang nak. search kat sini atau pilih jer background yang dah disediakan kat sini.

url warna orange - url shoutbox korang. ( pada kod shoutbox korang, ambik dekat src='http://.....')


4) Lastly, klik save dan lihat hasilnya.

Selamat mencuba! :)


Special:
wOoWW...!!!!!
dia dicabar untuk SENYAP...
Lawak kot tengok laki hilang kemachoan diorang dalam keadaan macam ini...!!!!
watch a movie...


Sharing is caring ^_^

25 komen budak comel:

Ana Suzi said...

Kenape tak jadi pun?

Fatin Aiviana said...

haa xnmpk plak tutor combine ni..hee..btw tq!:)

Sis Nurul said...

Awk, sy cuba buat spt arahan tu.. tp xdpt... frame dn bckground tu ada.. tp shoutout box tu lak yg xda... dia kuar "View shoutbox " id="r" style="filter:alpha(opacity=60);opacity:0.60;-moz-opacity:0.60; display:block; " scrolling="auto" width="180">"

Anonymous said...

Hey2 . tolong edit blog boleh ?

Nur Izzatur Fatihah bt Muhd Tahir . said...

kenapa bilaa save dia tulis shoutbox not found ?

afiqah said...

Kat mane yg url kod shoutbox tue??
Tak Paham la..
;(

Ieyzah Atira said...

comeii belog

yAyA h!eda said...

mana nak tahu yang kod warna oren tu . nak cari mana ?

princess frog said...

cmmne nk dptkn url shoutbox?

Anonymous said...

awwww !!!i like combine ni,,,dah lama cari,,,,

Anonymous said...

awwww !!!i like combine ni,,,dah lama cari,,,,

Jombinabelog said...

@princess frog pada kod shoutbox yang diberikan masa anda register

Jombinabelog said...

@yAyA h!eda pada kod shoutbox yang diberikan masa anda register

Miss Teddy Bear said...

cmne nk cari url wane orange tuh? x jumpa pn .

sophia hany said...

klau c box cam mna kak....

sophia hany said...

tq kak....

hOlyWhite_rOse said...

nape kat shoutbox saya tuh kosong je?
takde cam jombina belog punya
tolong,urgent
tQ~~

Kristin Pasaribu said...

Kokku ga ada dashboard ya ? jadi bingung T^T

Kristin Pasaribu said...

kok aku ga ada dashboard ya ? T^T

Anonymous said...

knp xkuar background..dh bnyk kali bt..ada hny shoutbox and frame je..

Hani Nazureen said...

tak jadi pun ... :(

BlueiceButterfly said...

~thanks awk..jadila..sronok :)

Angel Dylora said...

awak , kte ambik tutorial nie k ? ^^

GreenSejukhati.com said...

yesss !! tengkiu3 !! 5,6 kali jugak la buat tak jadi..akhirnya jd jugak.. ^_^

siti nor amirah batrisyia said...

tnx kak buat 1 jer dah jdi... :)

Copyright© All Rights Reserved Jombinabelog.blogspot.com