Senarai Tutorial

Letak Frame Pada Shoutbox

Preview:
Tuto kali ni akan menunjukkan cara macam mana nak cantikkan shoutbox korang. Untuk nampak lebih menarik dan comel, pada kotak chat korang boleh tambah frame, macam preview kat atas. Jom follow step by step. Caranya:

1) Sign in akaun blogger

2) Dashboard >> Design >> Page Element >> Add A Gadget >> Html / Javascript

3) Copy dan paste kod di bawah pada ruang Html / Javascript tadi.
<center><div id="edited" style="width:200px; height:370px; background:url(URL IMAGE FRAME) no-repeat left top; padding-top:93px; padding-left:0px; position:relative" align="center">KOD SHOUTBOX</div></center>

Nota:
URL IMAGE FRAME - masukkan url image frame yang korang suka. Korang boleh create sendiri atau just pilih frame yang dah disediakan di bawah.
KOD SHOUTBOX - masukkan kod shoutbox korang.


Contoh:
<center><div id="edited" style="width:200px; height:370px; background:url(http://img535.imageshack.us/img535/2325/frame6p.png) no-repeat left top; padding-top:93px; padding-left:0px; position:relative" align="center">SHOUT BUSUK : Start !--><iframe src="http://shout.busuk.org/?xxxx" width="180" height="255" frameborder="0" scrolling="auto"><a href="http://shout.busuk.org/?xxxx=viewfull">View shoutbox</a></iframe>
<!-- SHOUT BUSUK : End !-->
</div></center>

Freebies time.. frame untuk shoutbox. Just copy url yang disediakan:
P/s : kalau korang nak guna image frame ni, ukuran shoutbox korang mestilah 180x255 ( width: 180px, height:255)

http://2.bp.blogspot.com/-7Rr1socqrbk/TxsS3EpETdI/AAAAAAAABFU/nPEeRcTN1P8/s1600/frame%2Bfibox1.png


http://4.bp.blogspot.com/-pF2hp6UGBpE/TxsS3dFl7qI/AAAAAAAABFg/ru1cuA9cmqc/s1600/frame%2Bfibox2.png


http://2.bp.blogspot.com/-6vIZko8QdzQ/TxsS3TcXvYI/AAAAAAAABFs/-QKgPXI8viY/s1600/frame%2Bfibox3.png


http://3.bp.blogspot.com/-pPdTw8s8RPI/TxsS3lgvhoI/AAAAAAAABF4/xpu0yLl2BOA/s1600/frame%2Bfibox4.png


http://3.bp.blogspot.com/-NNNRU6tnANk/TxsS34HSnbI/AAAAAAAABGI/FzzDL4rIxfQ/s1600/frame%2Bfibox5.png

4) Lastly, klik save dan lihat hasilnya.

Selamat mencuba! :)


Special:
wOoWW...!!!!!
dia dicabar untuk SENYAP...
Lawak kot tengok laki hilang kemachoan diorang dalam keadaan macam ini...!!!!
watch a movie...


Sharing is caring ^_^

31 komen budak comel:

Usaid Azamuddin said...

Xde yg ganas2?

faraniza said...

nice blog.. :)

angelira_syakirah said...

comel . . myra amek satu k :)

Malaysia Networks said...

Salam maaf sangat2 sebab menganggu..

ada juga blog yang memberikan tutorialcara nak buat blog


tahniah di ucapkan..

Sebenarnya blog ni layak untuk pertandingan contest terbaru saya

Malaysia Top Blogger
Hadiah berupa Usd 30 + Usd 20

Untuk maklumat lanjut
http://malaysia.topglobalsite.com/p/contest-malaysia-top-blogger.html

claudeyna simon said...

wow..sya suka sngt dgn blog nie..sgnt berguna..thx for the tutor.

SyiDa IDa said...

semua comey2 ...
ida amik satu yer...
:)

Ziela Ismail said...

Comey..saye amek 1 ek...^_^

Hikarini Star Spica said...

bagus banget. eh ada gak tulisan framnya bahasa indonesia???

Azrin Natasha Amat Mawi said...

macam mana nak letak frame kat followers erk ??

sueshe said...

akak amik yg paling cute eh??yg paling atas 2..tq :)

♥SayangSayangAra♥ said...

sis , saya amek 1 ye :D hehe

~ jar of hearts ~ said...

cri kt ane kod shoutbox ?
blurr -_-

Inspirit_Newclears said...

huhu,, tumpang tnye,, kod shoutbox 2 nak ambil kat mane???

bella nana said...

comey :]

Anonymous said...

kak frame'y di ganti sama kata kata lain bisa ga kak, ya kaya bahasa korea...bisa ga kak.....

Jombinabelog said...

@Anonymous frame ni sebenarnya boleh buat sendiri, pakai software photoshop, save dalam format png. kalau dah buat sendiri, nak letak perkataan apa pun boleh, hehe. yang sy buat ni memang tak boleh ubah perkataan

vampireclubing said...

@Jombinabelog

Yuza's Boutique said...

@Ziela Ismail
Sis amik tuto nie yek..tuto yg menarik..tq

Siti Rohaida said...

Sis amik tuto nie ea..cantik...)

Siti Rohaida said...

mintak izin amik yerk frame nie..cantik

April Liyana stories said...

minta satu yerr

Hanny Farhanny said...

hanny ambik satu yer... terima kaseh :)

Mieya Cokelattt said...

mia amik 1 k.. :) yg pupel tu..hehe..tq..

cintasibudakkatak said...

masehhh. sangat comey. :)

tyka said...

salam,.,
tyka nk mintak satu..comel sngat la..
:D tyka nk yng bwh skli .:)

chitose99 said...

thank you..:)

moshi99 said...

thanks..^^

Leeza said...

Lezza amik satu..comel sangat. and thanks tuto ni. =)

Broken Angels said...

Nak ambik jugak.. Ngeeee.. :D Suka bl0g nie..comel..

Athirah Ahamad said...

sy amek 1 :)

dayah deron said...

tq,,mmg nice gile

Copyright© All Rights Reserved Jombinabelog.blogspot.com