Senarai Tutorial

Shoutbox

Cbox atau shoutbox adalah penting bagi sesebuah blog. Ia berfungsi sebagai kotak interaksi di antara pengunjung blog dengan pemilik blog.
Ikuti tutorial di bawah untuk cara mendapatkan Cbox.

1) Pergi ke Cbox
Anda kena sign up terlebih dahulu. Ikuti tutorial bergambar di bawah:

Lengkapkan maklumat yang diperlukan, jangan lupa tick pada kotak agree, kemudian klik create my cbox!



Cbox akan menghantar link activation ke email anda. Buka email dan klik link activation tersebut :


Seteleh login, klik pada tab look & feel. Di situ terdapat setting untuk layout options, style presets, colour & fonts. Anda boleh menukar layout, size, style, warna cbox dan banyak lagi mengikut citarasa anda ( jangan lupa klik save untuk setiap setting yang anda ubah:


Setelah berpuas hati dengan rupa cbox yang anda mahu, klik publish.

 
Lepas klik publish, kod untuk cbox anda akan terpapar, copy kod tersebut :
Setelah copy kod cbox, install kod tersebut pada blog anda. Kalau tak tahu macam mana cara nak install kod html pada blog, rujuk tutorial ini.

Selamat mencuba! :)


Special:
wOoWW...!!!!!
dia dicabar untuk SENYAP...
Lawak kot tengok laki hilang kemachoan diorang dalam keadaan macam ini...!!!!
watch a movie...


Sharing is caring ^_^

12 komen budak comel:

erny syafea said...

nk buat tagboard untuk chatbox mcm mana yer??

Alia Amirah said...

nak tengok email kat mana ? :')

Umirah Kpop lover said...

susahnyerr .. ~ kna sign up lg laa ..

anishahuda said...

cbox ni kene bayar ke?

aja said...

kenape bile sign up je tak boleh.. kat situ die ckp name dah digunekan sdgkn macam2 name sy try.. satu lg,, kalau gune shoutbox dari server lain tak leh gune ke link yg awk bg untuk background shoutbox tu??

Jombinabelog said...

@Alia Amirah email awak, email yang awak berikan masa register shoutbox

Jombinabelog said...

@aja register shoutbox lain pun boleh, shoutbusuk ke fibox ke..semua boleh..try nama yang unik dan tak pernah digunakan orang, combine nama ngan nombor ke, sure boleh

Jombinabelog said...

@anishahuda tak, percuma

i'm akma..sweet sixteen!! said...

salam..sy punyr shoutbox x jadi la..nx buat mcm mne niey??dah isi dah dkt c-box..tpi ttp xjadi..help me plezz

elsye said...

makasihh infonya sangat bermanfaat ! kunjungi blog sederhanaku yaa >> shakeide-byelsye.blogspot.com
arigatou gozaimatsu !!

FT2 FANFIC said...

Hello,
I'm Taqyya. I'm Indonesian but, I just want to say thank you for your help ^^

Hmm.. I have a problem about my blog.
Do you know, how to make some blog archives?
Maybe you know what to do.

-Thank You very much-

-zakriesya- said...

trime kasih ^^

Copyright© All Rights Reserved Jombinabelog.blogspot.com