Senarai Tutorial

Border & bayang-bayang pada tajuk post

Preview:
Caranya:
1) Sign in akaun blogger

2) Dashboard > Design > Edit HTML

3) Dengan menggunakan ctrl + F (tekan serentak pada keyboard), cari kod untuk title post seperti berikut

untuk pengguna template watermark, Picture Window dan Travel, cari kod:
h3.post-title {  

untuk pengguna template Ethereal dan Awesome Inc., cari kod:
h3.post-title, h4 {

untuk pengguna template Simple, cari kod:
h3.post-title, .comments h4 {
4) Kemudian copy paste kod di bawah SELEPAS kod yang korang cari tadi
* kod ini adalah untuk border bentuk segiempat. Kalau korang nak bentuk border yang lain, pilih kat sini
background: #FFECF5;
border: 2px dashed #000000;
-moz-box-shadow: 0 0 3px 3px #C0C0C0;
-webkit-box-shadow: 0 0 3px 3px #C0C0C0;
box-shadow: 0 0 2px 2px #C0C0C0;

contoh rupa kod korang:
h3.post-title, .comments h4 {
background: #FFECF5;
border: 2px dashed #000000;
-moz-box-shadow: 0 0 3px 3px #C0C0C0;
-webkit-box-shadow: 0 0 3px 3px #C0C0C0;
box-shadow: 0 0 2px 2px #C0C0C0;

nota: FFECF5  - kod warna untuk warna background title post korang
        000000 - kod warna untuk warna border title
        C0C0C0 - kod warna untuk warna bayang-bayang border

korang boleh pilih warna kat bawah ni:
( untuk paparan lebih besar, klik di sini)


5) Klik preview

6) Kalau takde error dan menjadi, terus klik save template dan lihat hasilnya :)

Selamat mencuba! :)


Special:
wOoWW...!!!!!
dia dicabar untuk SENYAP...
Lawak kot tengok laki hilang kemachoan diorang dalam keadaan macam ini...!!!!
watch a movie...


Sharing is caring ^_^

12 komen budak comel:

Niki-Chan said...

kode .post h3 & h3.post-title, .comments h4 { nya gk ketemu ya...

Jombinabelog said...

@Niki-Chan owh, awk pakai template apa?

manja9811 said...

@Jombinabelog saya pun tak jumpa.dah banyak kali buat.

manja9811 said...

saya pun tak jumpa . dah banyak kali try

manja9811 said...

@Jombinabelog saya pun tak jumpa. tolong pliss

Aidil said...

@manja9811 hHh PENING LAAA CAMNE YG TEKAN CTRL AND F SERENTAK AND CRI COD TU X PAHAM ADE VIDEO X

Jombinabelog said...

@Aidil dekat keyboard, tekan key ctrl ngan key f serentak

fa said...

xdapat buat r.cm ner nak cri h3.post-title, .comments h4 {?? xfhm lar..boleh teranglan dgn lebih lanjut

SyiqaAdiela said...

kenapa sy buat xdpt..sy try 33 xjd..:(

M RifQI Hanif said...

keren

Anonymous said...

thank you come come sangat!!

nurul_shafiqah said...

thank you menjadi :D

Copyright© All Rights Reserved Jombinabelog.blogspot.com