Senarai Tutorial

Favicon

Apakah favicon? lihat gambar di bawah:

sebelum:

selepas diletakkan favicon:

Favicon adalah icon kecil yang muncul di sebelah url blog anda pada menu bar. Menarik kan? cara nak tukar favicon ni senang je, ikuti tutorial di bawah:

1) Sign in akaun blogger anda

2) Dashboard > Design > Edit HTML > Tick kotak "Expand Widget Templates"

3) Dengan menggunakan ctrl + F (tekan serentak pada keyboard), cari kod
</head>

4) Kemudian copy dan paste kod di bawah sebelum kod </head> yang anda cari di langkah 3 tadi
<link href='URL gambar' rel='shortcut icon' type='image/x icon'/>

<link href='URL gambar' rel='icon' type='image/x-icon'/>

Nota:
Pada ,URL gambar, masukkan url gambar favicon yang korang nak.

Contoh, rupa kod korang akan jadi macam ni:
<link href='"http://dl10.glitter-graphics.net/pub/459/459830qyqjkq81to.gif' rel='shortcut icon' type='image/x icon'/>

<link href='"http://dl10.glitter-graphics.net/pub/459/459830qyqjkq81to.gif' rel='icon' type='image/x-icon'/>

</head>


5) Klik preview, jika tiada error, klik save.

P/S : Terdapat banyak favicon yang korang boleh pilih. Kat bawah disediakan beberapa favicon. Just copy url dan gantikan dalam kod tadi.

http://dl10.glitter-graphics.net/pub/459/459830qyqjkq81to.gif


http://dl6.glitter-graphics.net/pub/440/440576q8wrax7se2.gif

http://dl8.glitter-graphics.net/pub/1008/1008838wybxuht5da.gif

http://dl8.glitter-graphics.net/pub/434/434518xlbzh5vtds.gif

http://dl.glitter-graphics.net/pub/1008/1008951xbh88shb03.gif


http://dl3.glitter-graphics.net/pub/1040/1040193nacd9v14uy.gif

Dan banyak lagi, korang search je kat sini glitter-graphics.com
Selamat mencuba! :)


Special:
wOoWW...!!!!!
dia dicabar untuk SENYAP...
Lawak kot tengok laki hilang kemachoan diorang dalam keadaan macam ini...!!!!
watch a movie...


Sharing is caring ^_^

22 komen budak comel:

dini nadira said...

susahlah

Ayin said...

nk stu!!!! pls..............yeee dpttt

Khairunnisa' Roslan said...

SAYA NAK SATU :) MAKASEHHH~

Khairunnisa' Roslan said...

alarhh, tak boleh T.T ada erro . why tak boleh eh akk, plezzz, help me, i want this favicon ! :|

Osaki Nana said...

Saya pun nk satu.. thanks

AliyaSeha said...

yay!!!!...dah jadi!!!

Syeera said...

mintak satu ye..:)

OrdinaRy PersOn said...

kenapa saya x dapat cam eh.. huhuhuhuhu

iera talking n_n said...

sye amik satu ye..

Cik Wa said...

saLam awk, saye takleh buat la favicon ni..dh try ikut step kat atas tp bile preview,still de same..kenape ye??

Jombinabelog said...

@Cik Wa wslm..dah jenguk your blog, dah dapatkan? :)

Michelle Sarah Sesira said...

Thanks yee

i'm akma..sweet sixteen!! said...

x dapat la..susahla

Fahira Noor Damayanti said...

Bisa, ngga kalau mau pakai foto sendiri? Makasih .

sophieima said...

kalau sy nk letak favicon tu gmba saya cane yee ? leh ajarkan tak ?hehe

Dr. Lucky said...

sy pun xley bt . tlg lar sy ......

♥NIena KAriNa♥ said...

< a >thnks akak. mnjadi pon love u.

chocolatevanilla said...

sye nk amik stu erk..! mekasih :)

NUR HANISAH said...

ambil satu....menjadi...terima kasih banyak...huhu.. :)

Nadia Fitri Shafira said...

nak satu lah... cantik ye...

Akira thyera said...

saya amik satu k?? hee.. thanks sgt2

**MrS FloweR** said...

TENKIU2....dapat buat!!!heeee

Copyright© All Rights Reserved Jombinabelog.blogspot.com