Senarai Tutorial

Recent Post Bergambar

Selain dari Animated recent post, anda juga boleh menggunakan widget recent post bergambar (statik) ini untuk memaparkan post terbaru dalam blog anda. Pada setiap post juga ada diletakkan jumlah komen. Cara nak pasang widget ini,  ikuti tutorial di bawah:

1) Sign in akaun blogger

2) Dashboard > Design > Add A Gadget > Html / Javascript

3) Copy paste kod di bawah pada ruang Html / Javascript tadi
<script language="JavaScript">

imgr = new Array();


imgr[0] = "http://3.bp.blogspot.com/_CEj8AwvwSNM/TSBlHGugCBI/AAAAAAAAFPA/Z5MTCuXMpEs/no_image.gif";

imgr[1] = "http://3.bp.blogspot.com/_CEj8AwvwSNM/TSBlHGugCBI/AAAAAAAAFPA/Z5MTCuXMpEs/no_image.gif";

imgr[2] = "http://3.bp.blogspot.com/_CEj8AwvwSNM/TSBlHGugCBI/AAAAAAAAFPA/Z5MTCuXMpEs/no_image.gif";

imgr[3] = "http://3.bp.blogspot.com/_CEj8AwvwSNM/TSBlHGugCBI/AAAAAAAAFPA/Z5MTCuXMpEs/no_image.gif";

imgr[4] = "http://3.bp.blogspot.com/_CEj8AwvwSNM/TSBlHGugCBI/AAAAAAAAFPA/Z5MTCuXMpEs/no_image.gif";
showRandomImg = true;

boxwidth = 298;

cellspacing = 8;

borderColor = "#ffffff";

bgTD = "#000000";

thumbwidth = 40;

thumbheight = 40;

fntsize = 12;

acolor = "#666";

aBold = true;

icon = " ";

text = "comments";

showPostDate = false;

summaryPost = 40;

summaryFontsize = 10;

summaryColor = "#666";

icon2 = " ";

numposts = 5;

home_page = "http://URL ANDA.blogspot.com/";

</script>

<script src="https://sites.google.com/site/unwanted86/javascript/recentpostthumnail.js" type="text/javascript"></script>

Nota - Terdapat beberapa nilai yang anda boleh ubah dalam kod di atas (kod yang dihighligtkan merah):

boxwidth - saiz lebar widget
borderColor - Warna background (Rujuk kod warna di sini )
thumbwidth & thumbheight - lebar dan tinggi gambar post / thumbnail
fntsize - Size tajuk
acolor - Warna tajuk (Rujuk kod warna di sini )
aBold - font tajuk di'boldkan' atau tidak (true or false)
numposts - Bilangan recent post yang anda mahu dipaparkan
home_page : http://URL ANDA.blogspot.com/ (Gantikal URL ANDA dengan url blog anda)

4) Save dan lihat hasilnya.

Selamat mencuba! :)


Special:
wOoWW...!!!!!
dia dicabar untuk SENYAP...
Lawak kot tengok laki hilang kemachoan diorang dalam keadaan macam ini...!!!!
watch a movie...


Sharing is caring ^_^

3 komen budak comel:

Dwijayasblog said...

Terima kasih untuk kode scriptnya. Sudah saya coba.

Fariz Reza said...

terima kasih (^_^)

wilhelmina said...

Hai thanks dah berhasil wijet recent post ni..sy post kat blog ini;
http://freelancerblogging.blogspot.com/

Copyright© All Rights Reserved Jombinabelog.blogspot.com