Senarai Tutorial

Simple Template - Letak Kotak Pada Blockquote

Preview:
Bagi yang tak tahu apa itu Blockquote, rujuk di sini. Tutorial kali ini akan menunjukkan pada anda cara untuk meletakkan kotak pada petikan blockquote dalam blog anda.

Caranya:

1) Sign in akaun blogger

2) Dashboard > Design > Edit HTML

3) Dengan menggunakan ctrl + F (tekan serentak pada keyboard), cari kod ini
/* Headings

4) Kemudian copy dan paste kod ini SELEPAS / DI BAWAH kod /* Headings tadi
.post blockquote {
background:#FFCCCC;
padding: 5px;
Border: 2px dashed #FF0099;
moz-border-radius: 25px 10px / 10px 25px;
border-radius: 25px 10px / 10px 25px;
colour:#FF0099;
}
Nilai yang anda boleh adjust dalam kod di atas
FFCCCC - warna background kotak blockquote. Rujuk kod warrna di bawah
2 - ketebalan garisan border kotak
dashed  - style garisan border. Sama ada dashed, solid atau dotted
FF0099 - warna garisan border. Rujuk kod warna di bawah
Kod warna purple - bentuk kotak border. Anda boleh pilih di sini

( untuk paparan lebih besar, klik di sini)


5) Bila dah selesai adjust nila-nilai di atas, klik preview dan jika tiada error, klik save template.

Selamat mencuba! :)


Special:
wOoWW...!!!!!
dia dicabar untuk SENYAP...
Lawak kot tengok laki hilang kemachoan diorang dalam keadaan macam ini...!!!!
watch a movie...


Sharing is caring ^_^

3 komen budak comel:

celoteh si adeq gedik said...

.nape eyla buad ta menjadi own ?

myda_ahmad said...

thanks...
saya dh berjaya buat....

Permata ™ said...

Alhamdulillah menjadi..tapi tdk scr 100% cara yg ditunjukkan..mgkn yang xjadi tu sb dah ada blockquote,cuma perlu edit kat code ini je..tambah tolak mana yang patut..wallahua'lam..thanks

.post blockquote {

Copyright© All Rights Reserved Jombinabelog.blogspot.com