Senarai Tutorial

Facebook Share Button Dalam Blog

Dengan adanya share button dalam blog, pengunjung blog anda dengan mudahnya dapat berkongsi artikel post anda dengan kawan-kawan yang lain menerusi facecook.

Nak pasang button share ni, sila ikuti tutorial di bawah:

1) Sign in akaun blogger

2) Dashboard > Design > Edit HTML > Tick kotak "Expand Widget Template"

(jangan lupa "backup template" terlebih dahulu sebelum melakukan apa-apa perubahan pada skrip html, sebagai langkah berjaga-jaga)

3) Dengan menggunakan ctrl + F (tekan serentak pada keyboard), cari kod  
<div class='post-header-line-1'/> 
 atau kalau tak jumpa, cari kod di bawah 

<div class='post-header-line-1'>

4) Copy kod button di bawah (mengikut style button yang anda suka). Kemudian paste kod button DI BAWAH / SELEPAS kod <div class='post-header-line-1'/> atau <div class='post-header-line-1'> yang anda cari dalam langkah 3 tadi.


style 1:


<div style="float:right;padding:4px;">
<a expr:share_url='data:post.url' name='fb_share' rel='nofollow' type='box_count'/>
<script type="text/javascript" src="http://static.ak.fbcdn.net/connect.php/js/FB.Share"/>
</div>

style 2:


<div style="float:right;padding:4px;">
<a expr:share_url='data:post.url' name='fb_share' rel='nofollow' type='button_count'/>
<script type="text/javascript" src="http://static.ak.fbcdn.net/connect.php/js/FB.Share"/>
</div>
Contoh, rupa kod anda akan jadi seperti ini:

<div class='post-header-line-1'/>


<div style="float:right;padding:4px;">
<a expr:share_url='data:post.url' name='fb_share' rel='nofollow' type='box_count'/>
<script type="text/javascript" src="http://static.ak.fbcdn.net/connect.php/js/FB.Share"/>
</div>

5) Save dan lihat hasilnya.

Selamat mencuba! :)


Special:
wOoWW...!!!!!
dia dicabar untuk SENYAP...
Lawak kot tengok laki hilang kemachoan diorang dalam keadaan macam ini...!!!!
watch a movie...


Sharing is caring ^_^

5 komen budak comel:

oneWeb said...

kaka ko pas ctrl+f ketik <div class='p ga ada?
jadi gi mana ? tolong donk

Anonymous said...

gak bisa ya ?

Salwati Sapei said...

thanks dear, menjadikkk yeayyyy!!!

ila_miut said...

thz...

dayah deron said...

mmg jadi la..tq so muchh

Copyright© All Rights Reserved Jombinabelog.blogspot.com