Senarai Tutorial

Efek animated image apabila cursor menyentuh link

Preview:

Caranya:

1) Sign in akaun blogger

2) Dashboard > Design > Edit HTML > Tick kotak "Expand Widget Templates"

3) Dengan menggunakan ctrl + F (tekan serentak pada keyboard), cari kod   
a:hover

4) Kemudian copy paste kod di bawah selepas kod  a:hover  yang korang cari tadi:
 color:#FF6699; background:url(URL IMAGE) ;background-repeat: repeat;
text-decoration:underline;

 contoh:
 a:hover
color:#FF6699; background:url(URL IMAGE) ;background-repeat: repeat;
text-decoration:underline;

Nota:
pada URL IMAGE masukkan url image yang korang mahu. korang boleh search image animated kat sini . Cara nak dapatkan url image di Glitter Graphic pula, refer di sini . Ataupun korang just pilih dan copy url image yang disediakan di bawah:

http://dl5.glitter-graphics.net/pub/590/590935ankbyj1xx4.gif


http://dl7.glitter-graphics.net/pub/474/474167l68h9nknqq.gif


http://dl4.glitter-graphics.net/pub/1102/1102514nugaxacg8m.gif


http://dl9.glitter-graphics.net/pub/690/690739pesbqr6dqw.gif


http://dl2.glitter-graphics.net/pub/1455/1455682apvfgvhztr.gif



http://i603.photobucket.com/albums/tt117/misdollymie/rainbowhover.gif

5) Klik preview, jika tiada error, klik save dan lihat hasilnya.

Selamat mencuba! :)


Special:
wOoWW...!!!!!
dia dicabar untuk SENYAP...
Lawak kot tengok laki hilang kemachoan diorang dalam keadaan macam ini...!!!!
watch a movie...


Sharing is caring ^_^

26 komen budak comel:

hanashi said...

hmmmm, pasal tutorial nie...yg a:hover tue...ad byk...nk ltk kt mne ek?? sbb xtau nk ltk mnelh...:-(

Shining Star Girl said...

sya tak mengerti la , tolong ajarkan .

Siti Nurul Atiqah Abdullah said...

penim2....knape saye punye xde url?

Rizky Rosya Amalia Jocelyna said...

aku tidak mengerti cara pasangnya :( bisa bantu ga?

Anidia Wulan Sari said...

gimana nk buat coment macam nie???:)

sentuhan hatiku said...

tolongla... byk kali buat tp tetap jgk xjd....:( da sbrg ksilapan pd kod ke???

sentuhan hatiku said...

tolong la,, byk kli wat tp xjd jgk,,, da mslh pd cod ke??? help me...

DK Farah Ana said...

nak tanya..kalau nak buat efek animated nie dekat label kite or kat blog archive mcm ekk? ^.^

zura87 said...

salam..sye pnye tak ada pn kod tu...huhu

chenta kamOo said...

mne 1 nie ! >< a hover ade 2

Diana Zin said...

sy still xfaham pasal tkan ctrl+F serentak 2..apasal sy buat tak menjadi??? boleh tlng explain kan dgn lbh lanjut x???ngeee~

Zaida Amelia Zainol Abidin said...

Emmm.. Tak boleh buat pun.. :(

Jombinabelog said...

@hanashi try setiap a:hover , then preview dlu, kalau menjadi, save

Zoo Wee Galore said...

macam mane nak buat nie? saye tak dapat pun >.<

♥ irish ♥~ said...

xjadi jugak even dah paste kat sume a:hover tuh~

Misi Detergent:) said...

saya pon tak faham mula2.tapimacamni sebenarnya,sambil tekan ctrl+F,sambil mencari perkataan tu,baru jumpa:)

Annisa's World said...

kok nggak bisa ya,?? tolong bantuin aku ya..aku butuh nih :) please!! :)

Misa★T-hah said...

@Jombinabelog

Bukan kah ada 7 result? nak paste kat ne? :O

Jombinabelog said...

@Misa★T-hah paste dekat match code yang 1st

manjaanies said...
This comment has been removed by the author.
thelovy adani said...

tq its awesome and happening..

Wawa Yuni said...

@manjaanies
err , kenapa tak menjadi ?

Mas rukhie said...

maaf dari pertama tutor di ikuti susah banget,..??? tapi lumayan ada yang dah jadi. dan tetap saya harus berterima kasih pada asmin,.


saling silaturahim, di tunggu kunjunganya di blog saya kawan,.

http://bukucatatanrukhie.blogspot.com/

Syaniz_Syaza said...

aww!! tq jom bina belog!!

Anasyaurah said...

kita dh buat..thanks ye..!!keep writing..suka tutor kat sini..^_^

✿‿✿Princess Fyda ✿‿✿ said...

Woowww... comel.. tenz.. menjadi

Copyright© All Rights Reserved Jombinabelog.blogspot.com