Senarai Tutorial

Cara Pasang Kod HTML / Javascript Dalam Blog

Kebiasaannya widget-widget seperti shoutbox, online visitor counter, recent post with thumbnail dan banyak lagi element widget yang penting untuk blog, memerlukan kita untuk memasang kod script yang berasaskan Html atau javascript. Penambahan yang ingin dilakukan biasanya akan melalui perkara yang sama iaitu kod yang diperolehi perlu di copy dan di'paste'kan di ruangan html/javascript.

Tutorial kali ini akan menunjukkan pada anda bagaimana cara untuk letak kod HTML / Javascript pada blog.

1)  Login akaun blogger anda

2)
 

3) Bawah tab page element, klik add a gadget




















4)
 


5)
 
6) Save dan lihat hasilnya. Kedudukan kod itu juga boleh di ubah dengan hanya drag pada mana-mana bahagian page element itu, samada bahagian header, footer, sidebar kanan atau sidebar kiri. Selepas drag, jangan lupa klik save.

Selamat mencuba! :)


Special:
wOoWW...!!!!!
dia dicabar untuk SENYAP...
Lawak kot tengok laki hilang kemachoan diorang dalam keadaan macam ini...!!!!
watch a movie...


Sharing is caring ^_^

11 komen budak comel:

♥PutryNurhidayah♥ said...

blog saya classic templetes, tak ada HTML codes, macam mna yer ?

Anonymous said...

hai.. hehe.. sy salu gak jengok blog nie tuk bina blog sy.. sy nak tanye.. er.. ruang add gadget tuk edit html tu kite boleh cmpur ke..?? mksud ny.. kite letak dua jenis javascript dlm satu gadget..

Jombinabelog said...

@Anonymous ye boleh, takde masalah :)

Rine Lucius said...

mcmmana nk buat copyright pd gambar yg telah dipost dlm blog sy?

kami punya story said...

@Anonymous cm mn kta nk buat kotak2 older post tu ea?
dri td sy cri tp xjmp la

Anonymous said...

wktu sign up chatbox tu...kat tmpat nama 2 nak letak nama apa?

SyieDah JiJoeHo♥ said...

hi..amacam nak hilangkan tulisan seperti 'grab this widget@ widgetindex.com' ktika anak panah ke emoticon yg d ambl dri widger index tu?Harap awak faham

Jombinabelog said...

@SyieDah JiJoeHo♥ sila jngan buang watermark tersebut..ia adalah credit n penghargaan kpd empunya widget atas usaha, masa dan tenaga yg dihabiskan utk menghasilkan widget tersebut..tambahan pula ia diberikan PERCUMA, tak minta di bayar pun...thanks

Jombinabelog said...

@Anonymous boleh letak nama apa2 pun, nama blog ke, nickname awak ke

Almira Ahmar said...

terima kasih yaa infonyaa..

Ciparay-cipongkor.blogspot.com said...

Amin

Copyright© All Rights Reserved Jombinabelog.blogspot.com