Senarai Tutorial

Simple tempate - pisahkan header dari blog

Preview:

Sebelum:

Selepas:
Caranya:

1) Sign in akaun blogger

2) Dashboard > Design > Edit HTML

3) Dengan menggunakan ctrl + F (tekan serentak pada keyboard), cari kod
/* Mobile
atau 
/* Header

4) Dah jumpa kod /* Mobile atau  /* Header ? ok sekarang copy dan paste kod di bawah SEBELUM / DI ATAS kod yang korang cari tadi:
.header-outer, .content-inner { background-color: transparent;}.main-outer, .tabs-outer { background-color: $(content.background.color);}.tabs-inner .widget ul { margin: 0px -15px;}.content-inner{padding: 0px;}

Contoh:
.header-outer, .content-inner { background-color: transparent;}.main-outer, .tabs-outer { background-color: $(content.background.color);}.tabs-inner .widget ul { margin: 0px -15px;}.content-inner{padding: 0px;}

/* Mobile

Ok, sekarang dah selesai bab pisahkan header dari content blog. Tapi masalahnya, time korang preview, korang perasan tak still ada line shadow pada header yang terpisah tu. Lihat anak panah dalam image di bawah:

Cara nak hilangkannya?

5)Dengan menggunakan ctrl + F sekali lagi, cari kod
.content-outer {

6) Kemudian berdekatan dengan kod .content-outer { tu, korang akan jumpa kod yang macam kat bawah ni:
-moz-box-shadow: 0 0 $(content.shadow.spread) rgba(0, 0, 0, .15); -webkit-box-shadow: 0 0 $(content.shadow.spread.webkit) rgba(0, 0, 0, .15); -goog-ms-box-shadow: 0 0 $(content.shadow.spread.ie) #333333; box-shadow: 0 0 $(content.shadow.spread) rgba(0, 0, 0, .15);

7) Jumpa kan? Ok, DELETE kod tersebut (*jangan tersilap delete pula ye, pastikan kod yang korang nak delete tu sama pattern macam kod di atas).

8) Dah siap delete, then klik preview, kalau menjadi terus klik save template.

Selamat mencuba! :)


Special:
wOoWW...!!!!!
dia dicabar untuk SENYAP...
Lawak kot tengok laki hilang kemachoan diorang dalam keadaan macam ini...!!!!
watch a movie...


Sharing is caring ^_^

18 komen budak comel:

SyahidusSyuhada said...

camne ni...?xde pun yg ".content-outer" T_T

Umirah Kpop lover said...

wahh .. ape neyy .. x fhm laaa

love kids ( LK) said...

knp sy wt x leh....sdihnyer!!!

love kids ( LK) said...

knp x leh ni..,,sdihnyer!!!

DyDa FullStoP said...

macam mna nk cari kod /*Header tu ?
tk jmpe pounn... :(

Umi Nadhirah said...

nape saya try hilangkan shadow tu tak bole yerk kat edit html saya tak de kod jenis tu nape yerk?? bantu ,.

Anonymous said...

xdpt cri pun kod yg dkt dgn .content-outer { tu.cmane erk...

aIsYaH BubLe p0p said...

aisyah dh cuba buat..
tpi kluar error ntah pape..
tetibe jrrk kluar welc0me image [please klick enter]..
x fhm la..

aIsYaH BubLe p0p said...

hye..
aisyah nk tanya nii..
aisyah nk buad header laen..
s0, aisyah nk rem0ve header yg dulu..
then, aisyah terdelete smua tu..
jd.. cam ner erk nk dptkan blik bnda tu..
tolong aisyah key..
plizz

Nadia Hanani said...

Thanks dh jdi

Pereira Angeline Sabin said...

blog sa tak jadi lah.. sa guna template simple

Jombinabelog said...

@Pereira Angeline Sabin dah visit your blog, nampak mcam u pkai template lain, bukan template simple, kan?

Jombinabelog said...

@aIsYaH BubLe p0p ada save tak header tu dalam pc? kalo ada, just reupload header tu, kalo takde, tak dapek nak nolong, he2

Jombinabelog said...

@Anonymous pakai template apa ye?

Jombinabelog said...

@Umi Nadhirah try search kod ni pula, -moz-box-shadow: 0 0 $ kalau jumpa just delete. sebelum tu preview dlu tengok menjadi ke tak. then baru save

Siti Nurul Hidayah said...

admin da blh da thankz hehehehhe pkai code header 2 hehehhee

^Farah Fatin^ said...

Kenapa tak jumpa yg header atau mobile tu eh ? Help please

cik ayu said...

mekasih tuan blog ! dah jadi dah :)

Copyright© All Rights Reserved Jombinabelog.blogspot.com