Senarai Tutorial

Simple Template - Buang background bertindan

Bagi pengguna template simple, kebiasaannya bila korang masukkan kod bakground dalam blog, pada bahagian atas blog akan ada satu background berwarna yang bertindan dengan background yang korang masukkan tu. Contoh macam dalam gambar di bawah:

Sebenarnya background bertindan tu boleh dibuang. Ikuti tutorial di bawah:

1) Sign in akaun blogger

2) Dashboard > Design > Edit HTML > Tick kotak "Expand Widget Templates"

3) Dengan menggunakan ctrl + F (tekan serentak pada keyboard), cari kod
position: absolute;

4) Ok, dekat-dekat kod position: absolute; yang korang jumpa tu, akan ada kod yang macam kat bawah ni:
.body-fauxcolumn-outer .cap-top {
position: absolute;
z-index: 1;
height: 100px;
width: 100%;
background: $(body.background);
$(body.background.override)
}

5) Nilai 100 dekat width tu korang tukar kepada 0.

Contoh:
.body-fauxcolumn-outer .cap-top {
position: absolute;
z-index: 1;
height: 100px;
width: 0%;
background: $(body.background);
$(body.background.override)
}

6) Lepas dah tukar, klik preview, jika tiada error, klik save template dan lihat hasilnya.

Selamat mencuba! :)


Special:
hHmmm....
ini untuk korang....!!!!!
nape berbau ni.....???!!!! (video)
It's Not OK To Be OK.....!!!!
how fast.....???!!!!
apa cerita.....???!!!!
cHucKEi.....


Sharing is caring ^_^

28 komen budak comel:

TeNTAnG sAyA said...

sye dh try bt..tp ble dh tkr.. tp xde kluar ape button priview... dh bnyk kali bt mcm mn ek... tlng sye.. :)

Jombinabelog said...

@TeNTAnG sAyA Pakai template watermark kan? pergi dekat template designer >> Background >> Remove image..then klik Advanced >> Backgrounds >> then dekat outer background, klik dekat pilihan warna >> klik kotak kecik transparent dekat bawah tu

TeNTAnG sAyA said...

thank... dh boleh dh... :)

Dieya said...

thnx . lama da saya cri tuto mcm nieh :)

fatimah az-zahrah said...

xboleh pon :(

Zaza said...

knp x dapat pon?
still b'tindan?

eiffa said...

thanx.. akhir nye,, bley gk ifa wat.. hehe.. :)

My SpecTacle Love said...

tak boleh pun . dah buad dah macam tu tapi remove image xde pun . cmne ni ?? =[

kayrun nadea said...

kenapa xboleh? pening btol. code pon xjumpaa.sedih gila..

nadiah mazli said...

x jd pon..huhu..T_T

shazaiton binti shamsul bahrin said...

tak jumpe pun kod tu :( . org pkai wash denim

Eyzaa Fariynaa said...

Tak boleh pun :(

Ahmad Daughter said...

saye xjmpe pon dashboard..cz theme nie double.. :(

celoteh si adeq gedik said...

.time kaseh ! penat cari tuto cmnie

deeda said...

sye da cbe...xjmpe pon position absolute 2...da peng da...blog da bertindan3....hurrmm

aIsYaH BubLe p0p said...

sy x pandai la nk tekan ctrl + f...
dah banyak kali buat tpi x mnjadi...
t0l0ng sy.. Y_Y

blacksweetgurl said...

assalam....sya dah buat jadi tapi ada background cuma 2 saat je lepas tu background warna putih.....mintak tlong.tqvm

Suha Fyra said...

Thanks a lot ! makaseh yer Jombinabelog !

Suha Fyra said...

Thanks You !

Jombinabelog said...

@blacksweetgurl mybe awak ada terdelete kod penting dalam edit template..kalau tak keberatan awk boleh hantar email n password blog awak ke jombinabelog@gmail.com.. nanti saya tolong tengokkan

Nurul Asyiqin binti Mohammad Sedik said...

@Jombinabelog
saya buat xjadi pun :( still ada warna putih kt blog saya ats bawah pula tu.. harap-harap jombinablog blh tlg

Nurul Asyiqin said...

xjadi pun try byk kali dahh tlg buatkn blh x :(

Jombinabelog said...

@Nurul Asyiqin binti Mohammad Sedik awak pakai template lain, bukan template simple, sebab tu tak jadi bila apply tuto ni..sy dah fix your blog, dah takde background header tu

hidayahOdayahOida said...

dah try tapi x bole pun.... :)

za said...

alhamdulillah jadiiiii..Thanks sangat2 kepada admin..semoga Allah membalas jasa kebaikan atas ilmu yg awak curahkan kat sini..

gary said...

thanks!! dah jadi... hehe~..

ChoiAsyraafWon said...

Hahaha thanks for all of your tutor
Assalammualaikum ^_^

Miss Sakura said...

agak pening nak buat ni...hehee,thanks

Copyright© All Rights Reserved Jombinabelog.blogspot.com