Senarai Tutorial

Efek kotak shadow apabila cursor menyentuh blockquote

Efek kotak bayang-bayang akan muncul apabila cursor menyentuh Blockquote. Pada bayang-bayang dan garis kotak border,  korang boleh tukar warna mengikut citarasa sendiri. Menarik kan? jom cuba. Sebelum itu, kepada sesiapa yang tak tahu cara nak pasang kotak pada petikan blockquote, sila rujuk tutorial ini atau untuk pengguna simple template, rujuk tutorial ini.

1) Sign in akaun blogger

2) Dashboard > Design > Edit HTML

3) Dengan menggunakan ctrl + F (tekan serentak pada keyboard), cari kod
.post blockquote {
atau kod di bawah
blockquote:hover {

4) Copy kod di bawah dan paste SELEPAS / DI BAWAH kod yang korang cari di langkah 3 tadi
border:2px dashed #000000;
-moz-border-radius-topleft: 10px;
-moz-border-radius-bottomright: 10px;
-moz-box-shadow: 0 0 18px #FF3399 ;
-webkit-box-shadow: 0 0 18px #FF3399 ;
}
Nota:
000000  - warna garis border. Tukar kepada warna yang korang suka. Rujuk kod warna di bawah
FF3399 - warna bayang-bayang pada kotak. Tukar kepada warna yang korang suka. Rujuk kod warna di bawah
( untuk paparan lebih besar, klik di sini)


5) Klik preview, jika tiada error, klik save template.

Selamat mencuba! :)


Special:
wOoWW...!!!!!
dia dicabar untuk SENYAP...
Lawak kot tengok laki hilang kemachoan diorang dalam keadaan macam ini...!!!!
watch a movie...


Sharing is caring ^_^

8 komen budak comel:

syazwani airenniza said...

Akak ta dew larh code yg kene cari tuh ta jumpe ..?? mcm mane eh ???

syazwani airenniza said...

Akak ta dew larh code yg kene cari tuh ta jumpe ..?? mcm mane eh ???

princess story said...

@syazwani airenniza

Sori menyampuk::awak kena b0h code tu dulu..baru bole jumpa..
Thankz akak.. da bole da!

... Wafa Awla ... said...

senang la tutorial ni :) best sangat ! kalah lyssa

novita dwi arizka said...

gmna caranya kalo mau ngapus ?

Nur Sakinah (。♥‿♥。) said...

Akak ta dew larh code yg kene cari tuh ta jumpe ..?? mcm mane eh ???

Jombinabelog said...

@Nur Sakinah (。♥‿♥。) takde? pakai template apa? blogskin ke? kalau blogskin lain skit dia punya kod

Jombinabelog said...

@novita dwi arizka just delete kod kotak shadow yang anda copy paste tu ^_^

Copyright© All Rights Reserved Jombinabelog.blogspot.com