Senarai Tutorial

Button Like Facebook Pada Entri Post

 
Selain meletakkan button ini di sidebar, anda juga boleh meletakkannya pada setiap bawah entri post blog anda. Caranya:

1) Sign in akaun blogger

2) Dashboard > Design > Edit HTML > Tick kotak "Expand Widget Template"

(jangan lupa "backup template" terlebih dahulu sebelum melakukan apa-apa perubahan pada skrip html, sebagai langkah berjaga-jaga)

3) Dengan menggunakan ctrl + F (tekan serentak pada keyboard), cari kod  
<data:post.body/>

4) Letakkan kod di bawah  SELEPAS kod <data:post.body/> yang anda cari di langkah 3 tadi
<iframe allowTransparency='true' expr:src='&quot;http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=&quot; + data:post.url + &quot;&amp;layout=standard&amp;show_faces=false&amp;width=100&amp;action=like&amp;font=arial&amp;colorscheme=light&quot;' frameborder='0' scrolling='no' style='border:none; overflow:hidden; width:450px; height:40px;'/>

* Rupa kod anda akan jadi seperti ini
<data:post.body/>

<iframe allowTransparency='true' expr:src='&quot;http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=&quot; + data:post.url + &quot;&amp;layout=standard&amp;show_faces=false&amp;width=100&amp;action=like&amp;font=arial&amp;colorscheme=light&quot;' frameborder='0' scrolling='no' style='border:none; overflow:hidden; width:450px; height:40px;'/>

5) Save dan lihat hasilnya. Selamat mencuba! :)

* Jika anda ingin meletakkan button like ini di kedudukan atas post entri, sila rujuk tutorial ini


Special:
wOoWW...!!!!!
dia dicabar untuk SENYAP...
Lawak kot tengok laki hilang kemachoan diorang dalam keadaan macam ini...!!!!
watch a movie...


Sharing is caring ^_^

5 komen budak comel:

mOon (。◕‿◕。) said...

sekira kita dah cari kod kat "expand widget" tak ada boleh ke kita tambah sendiri kat "expand widget"???

Jombinabelog said...

@mOon (。◕‿◕。) err tak fhm, tambah sendiri camne ye?

Nur Fatin Amira (Mieya) said...

dah cari smpai edit HTML tapi nk tick kotak "Expand Widget Template" 2 xde pun..xjmpa pktaan "Expand Widget Template" ....plzz help!

DAIRI SEDETIK LEBIH said...

ok..dah menjadi!! tq dear

blOG uDARK teCIK said...

thanx,stgah jam sya buat x boleyh2,akhirnya buleyh jugak..hehe

Copyright© All Rights Reserved Jombinabelog.blogspot.com