Senarai Tutorial

Sidebar Berstyle

Preview:

Bagi anda yang nak menampakkan kelainan pada sidebar blog, jom cuba trick ini. Sidebar berstyle versi shadow box. Warna kotak sidebar ini boleh ditukar mengikut citarasa anda. Ikuti tutorial di bawah.

1) Sign in akaun blogger

2) Dashboard >> Design >> Page Element >> Add A Gadget >> Html / Javascript

3) Copy paste kod di bawah pada ruang Html / Javascript tadi
<div style="background: #FFC8E3 repeat; repeat; padding: 5px; border:2px dashed #990066; border-top-left-radius: 20px 20px; border-top-right-radius: 20px 20px; border-bottom-left-radius: 20px 20px; border-bottom-right-radius: 20px 20px; -moz-box-shadow: 0 0 18px #FF3399 ; -webkit-box-shadow: 0 0 18px #FF3399 ; "><center></center>


Masukkan kod html widget / banner/ ayat anda / image apa saja yang anda nak letak di sini


</div>
Nota :
Tulisan biru - masukkan kod html gadget yang anda nak letak pada kotak sidebar ini. Contohnya kod chatbox atau apa-apa sahaja. Untuk dapatkan kod widget Follower pula, anda boleh rujuk tutorial ini

FFC8E3 - warna background kotak. Tukar kepada kod warna yang anda mahu. Rujuk kod warna di bawah

dashed - jenis garisan kotak. Samaada solid, dashed atau dotted

990066 - warna garisan kotak. Tukar kepada kod warna yang anda mahu. Rujuk kod warna di bawah.

FF3399 - warna bayang-bayang kotak. Tukar kepada kod warna yang anda mahu. Rujuk kod warna di bawah.
( untuk paparan lebih besar, klik di sini)



4) Dah selesai, klik save dan lihat hasilnya.

Selamat mencuba! :)


Special:
wOoWW...!!!!!
dia dicabar untuk SENYAP...
Lawak kot tengok laki hilang kemachoan diorang dalam keadaan macam ini...!!!!
watch a movie...


Sharing is caring ^_^

15 komen budak comel:

fatimah az-zahrah said...

cam ne nak wt ni ? xreti lha :(
cm ne klu kita dah ada sidebar tuh then kita nak wt sidebar b'style ni ? nk edit cm ne ? sebb sy wt sidebar gmbar skali dgn text .. sy amex Dashboard >> Design >> Page Element >> Add A Gadget >> Picture .. tq ..

erny syafea said...

ssah nyer..mcm mne ni..xjdi pun..sy dh buat ikut step tp chatbox sy jd ada bnyak..tolong sy..:(

budak wawa said...

btol 2..camne nk wat?

ct nyssa said...

mcm mna nk tukar size sidebar ni ea??

Are~q!Lah said...

kalau yg code google 2 nak masokkan camner eh ?

SyiDa IDa said...

menjadik lhaa..
thanks
^^

kakfazy_princess said...

okey!! saya tak faham!@fatimah az-zahrah

sanichiyukihira said...

mcm mne nak wat dekat blog archive , picture , follower ? ?

norsyamimi said...

mcm mana nak centre kan widget yang nak buh dalam sidebar nih? dan cam na nak ejas bagi jadi elok eh? muat2

CoMoTįƒ¦DoMoT said...

dh jadi buat tp tuk tjuk blog archieve tu xjd, cmne nk wt ni...plzzzzz,ajar sy:(

Neesa Khir said...

Hurmm....xfaham la..sedih.. :(

lieza Zaza said...

sy da dpt . thanks :)

Susana Albert said...

hi, mcm mna nak tkr size tu ek? sbb dkt blog sya besar ckit drpd yg kat blog ni. okay, hoping for your reply. :)

Nur Hidayah said...

Knpe x jdi?

shyifa said...

sy da dpt. tq

Copyright© All Rights Reserved Jombinabelog.blogspot.com