Senarai Tutorial

Button Like Facebook Pada Entri Post ( Kedudukan atas post )

Selain meletakkan button ini di sidebar, anda juga boleh meletakkannya pada setiap atas entri post blog anda. Caranya:

1) Sign in akaun blogger

2) Dashboard > Design > Edit HTML > Tick kotak "Expand Widget Template"

(jangan lupa "backup template" terlebih dahulu sebelum melakukan apa-apa perubahan pada skrip html, sebagai langkah berjaga-jaga)

3) Dengan menggunakan ctrl + F (tekan serentak pada keyboard), cari kod  
<div class='post-header'>

4) Letakkan kod di bawah  SEBELUM kod <div class='post-header'> yang anda cari di langkah 3 tadi
<iframe allowTransparency='true' expr:src='&quot;http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=&quot; + data:post.url + &quot;&amp;layout=standard&amp;show_faces=false&amp;width=100&amp;action=like&amp;font=arial&amp;colorscheme=light&quot;' frameborder='0' scrolling='no' style='border:none; overflow:hidden; width:450px; height:40px;'/>

* Rupa kod anda akan jadi seperti ini
<iframe allowTransparency='true' expr:src='&quot;http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=&quot; + data:post.url + &quot;&amp;layout=standard&amp;show_faces=false&amp;width=100&amp;action=like&amp;font=arial&amp;colorscheme=light&quot;' frameborder='0' scrolling='no' style='border:none; overflow:hidden; width:450px; height:40px;'/>

<div class='post-header'>

5) Save dan lihat hasilnya. Selamat mencuba! :)


Special:
wOoWW...!!!!!
dia dicabar untuk SENYAP...
Lawak kot tengok laki hilang kemachoan diorang dalam keadaan macam ini...!!!!
watch a movie...


Sharing is caring ^_^

6 komen budak comel:

lieya_eiyaa said...

tq !

lieya_eiyaa said...

tq !

::uMmiRdiNa:: said...

trimas..dh dpt LIKE button...

ilatasha said...

akk,kalau takde ayat tuh cmne ekk?

Salwati Sapei said...

ya allah dear, tutor kat dear nie yg akk berjaya buat..fuhhh..dah bnyk kali akk try nk letak fesbuk like button niey ikut blogger len punya cara, smua akk failed..tutor adik niey akk leh buat kt belog akk pulak..heeeee..gumbirenyerr, inilah namenyer usaha tangga kejayaan..heheafter tis refer belog adik jelah utk ape2 yg akk nk install kt belog..tqvm

jiwa gadis said...

macam mana nak cari ''Tick kotak "Expand Widget Template" ''?

Copyright© All Rights Reserved Jombinabelog.blogspot.com