Senarai Tutorial

Buang border image

Sebelum:

Selepas:
Bagi sesetengah template blog, contohnya template designer simple, image yang diupload automatically disetkan border pada kelilingnya. Bagi sesetengah blogger, ianya mungkin nampak agak semak, lebih-lebih lagi kalau background post berwarna hitam. Terpulang pada citarasa masing-masing. Bagi mereka yang tidak senang dengan border tersebut, di sini ada disediakan tutorial cara untuk hapuskannya! ^_^

Caranya:

1) Sign in akaun blogger

2) Dashboard > Design > Edit HTML > Tick kotak "Expand Widget Templates"

3) Dengan menggunakan ctrl + F (tekan serentak pada keyboard), cari kod
.post-body img, .post-body .tr-caption-container,

4) Selepas jumpa kod .post-body img, .post-body .tr-caption-container, korang akan nampak kod yang macam kat bawah ni:
.BlogList .item-thumbnail img {

padding: $(image.border.small.size);

background: $(image.background.color);

border: 1px solid $(image.border.color);

-moz-box-shadow: 1px 1px 5px rgba(0, 0, 0, .1);

-webkit-box-shadow: 1px 1px 5px rgba(0, 0, 0, .1);

box-shadow: 1px 1px 5px rgba(0, 0, 0, .1);
Nota:
Pada nilai yang ditandakan biru, korang tukar semua kepada  0

Contoh:
.BlogList .item-thumbnail img {

padding: $(image.border.small.size);

background: $(image.background.color);

border: 0px solid $(image.border.color);

-moz-box-shadow: 0px 0px 0px rgba(0, 0, 0, .0);

-webkit-box-shadow: 0px 0px 0px rgba(0, 0, 0, .0);

box-shadow: 0px 0px 0px rgba(0, 0, 0, .0);

5) Lepas dah tukar, klik preview, jika tiada error, klik save template dan lihat hasilnya.

Selamat mencuba! :)


Special:
wOoWW...!!!!!
dia dicabar untuk SENYAP...
Lawak kot tengok laki hilang kemachoan diorang dalam keadaan macam ini...!!!!
watch a movie...


Sharing is caring ^_^

10 komen budak comel:

SyadieyaZahiera said...

x boleh pon....

Are~q!Lah said...

asal x jadik eh ??
dah bnyk kali buat

FaRhaH NaJwa said...

code 2 xde laa...cena ni :(

Aina Yasmin said...

Knaper dia tulis 'no matches found' ???
saya cari kod '.post-body img, .post-body .tr-caption-container,'
tp dia xjumpa... knape ekk??

cik fieqa said...

sy xjumpa pn kod 2..huhuhu

D-firstBiz said...

mudah & sgt2 membantu...thanks dear admin ^_^

Jombinabelog said...

@cik fieqa mybe tak suite dengan template yang awk pakai

Solehah Shamsuddin said...

thanks kak.dh jadi :)

y@n@ said...

thanks...akhirnya menjadi... :)

Anonymous said...

@cik fieqasaya jadi..... klu xjumpe cuba kod tu search kod--> .post-body img

Copyright© All Rights Reserved Jombinabelog.blogspot.com