Senarai Tutorial

Cara Disable Highlight Text Dalam Blog

Selain disable right click, anda juga boleh disable highlight text untuk mengelakkan artikel / entry post anda di copy bulat-bulat dengan mudahnya.

Caranya:

1) Sign in akaun blogger

2) Dashboard > Design > Add A Gadget > Html / Javascript

3) Copy paste kod di bawah pada ruang Html / Javascript tadi
<script type="text/javascript">
function disableSelection(target){
if (typeof target.onselectstart!="undefined") //IE route
target.onselectstart=function(){return false}
else if (typeof target.style.MozUserSelect!="undefined") //Firefox route
target.style.MozUserSelect="none"
else //All other route (ie: Opera)
target.onmousedown=function(){return false}
target.style.cursor = "default"
}
//Sample usages
//disableSelection(document.body) //Disable text selection on entire body
//disableSelection(document.getElementById("mydiv")) //Disable text selection on element with id="mydiv"
</script>
<script type="text/javascript">
disableSelection(document.body) //disable text selection on entire body of page
</script>

4) Save dan lihat hasilnya.

Nota : Untuk kesan disable highlight yang lebih cepat (sebelum habis loading blog) drag html tadi ke bahagian atas post atau header. Selamat mencuba! :)


Special:
wOoWW...!!!!!
dia dicabar untuk SENYAP...
Lawak kot tengok laki hilang kemachoan diorang dalam keadaan macam ini...!!!!
watch a movie...


Sharing is caring ^_^

8 komen budak comel:

Cik Notty @ aTeN said...

tq dear..mmg carik cmne nk wat cm gitu...hehe

eymasu said...

tq..mmg bagus ad mcm nie..:)

eyma said...

tq..sudah jadik..horay2..:)

Ema Ima said...

Tenks . Dah jadi , tenks sekali lagi kay :)

EymaIyma said...

Tenks ya , dah menjadi :)

EymaIyma said...

Tenks ya , dah menjadi :)

ruff. alicious said...

yeay! da jadik! tq

nosya anuar said...

thanx 4 da tuto...(^___^)

Copyright© All Rights Reserved Jombinabelog.blogspot.com